hits

Du er unik

Vår mellomste - Mathias er en veldig spesiell gutt. Han er så unik på mange måter.
Nå i det siste så har jeg oppdaget at han sorterer lekene sine, han bygger lego på en helt spesiell måte og han legger like leker i par.
Å han pleier å finne frem alle bilene sine og sette de på rad og rekke. Kommer noen å ødelegger for han så blir han rasende.
I sta ble jeg så overrasket men samtidig skremt. 
Han hadde satt på to hvite og like klosser på hver sin side av legobrettet med to gule klosser oppå der igjen, helt identisk. 
På rad og rekke var det identiske klosser bortover det legobrettet. Like former og like farger.
Man begynner jo å lure litt når barnet er så smart. Tro det eller ei men man blir skremt av det å. 

Jeg ble selvfølgelig litt nysgjerrig og måtte søke det opp på google. Etter litt fant jeg en kjempe flott artikkel som du kan lese her.
Det handler om hvordan barn tenker og hvordan du kan hjelpe til. 
Jeg syns det var kjempe fint at jeg fant ut av det, for nå vet jeg hva vi kan gjøre fremover med han. 
Det her beskriver Mathias:

Logisk-matematisk intelligens

  • Viser seg ved at barnet bruker redskaper for å få til noe, for eksempel henter en stol for å nå opp til ting. De liker å sette ting i system, sortere ting etter farge eller størrelse, konstruere og bygge. De eksperimenterer - hva skjer hvis jeg dytter på tårnet av byggeklosser? De liker å spille spill og å finne på egne leker eller regler for spill.
  • Du kan bidra ved å legge puslespill eller spille lotto og memoryspill med barnet og legge til rette for bygge- og konstruksjonslek, for eksempel med klosser og lego. La barnet få mulighet til å eksperimentere. Bruk ord om mengde og tall. Lek med sand og vann lærer barnet om mengde og måling. Ball-lek kan også fremme denne intelligensen. Sørg for at ting har faste plasser.


Etter et raskt søk på google så fant vi ut av det her om logisk-matematisk intelligens:
Dette er evnen til å tenke logisk og regne. Denne intelligensen finner vi typisk hos matematikere, vitenskapsfolk og ingeniører. Einstein er et godt eksempel på en person med høyt utviklet matematisk intelligens. Logisk/ matematisk intelligens blir sterkt vektlagt i skoleverket og vårt samfunn rent generelt. Logisk/ matematisk intelligens danner sammen med språklig intelligens grunnlaget for de tradisjonelle IQ-testene. Her dreier det seg ofte om riktig svar, men riktig svar gir også lite rom for videre vurdering, tenkning og kreativitet. Typiske kjennetegn ved mennesker som har høy logisk/ matematisk intelligens er at de liker abstrakt tenkning, liker å regne og bruke logiske strukturer, foretrekker å ta lineære notater og liker problemløsning.

Syns det var veldig morsomt å finne ut av det her! 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar